Składniki:
2 większe piersi z kurczaka, 3 pory, 1 jajko, garstka startego sera żółtego, przyprawy: Vegeta, pieprz. SOS: 2 łyżki śmietany, mąka.
Jak przyrządzić?
Kroimy pory w talarki i podduszamy razem z przyprawami. Gdy już są bardzo mięciutkie rozdzielamy na 2 części: jedna część zostawiamy do ostygnięcia, dodajemy małe jajko (surowe oczywiście)i starty ser żółty. Taką masą nadziewamy piersi (można wyciąć kieszonki albo zawinąć w roladkę), układamy w garnku na malej ilości oleju, zostawiamy na małym ogniu do momentu aż mięsko będzie miękkie. Drugą część podduszonych porów zalewamy odrobiną wody, zostawiamy na gazie jeszcze przez 15 min. i zagęszczamy sos śmietaną z mąką, polewamy sosem gotowe już piersi. Smacznego.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | monisiauk |