Składniki:
Ciasto naleśnikowe na 8 – 10 naleśników, 1 kg świeżego szpinaku, 10 dkg ostrego sera pleśniowego, 20 dkg mozzarelli, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, 4 łyżki gęstej słodkiej śmietany, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, słodka papryka.
Jak przyrządzić?
Przygotować luźne ciasto naleśnikowe i usmażyć z niego 8 – 10 cienkich naleśników. Szpinak obrać i umyć, a następnie dusić ok. 10 min. bez wody. Lekko poszatkować i dodać 3 utarte ząbki czosnku oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołowa - wystudzić. Ok. 1/5 masy odłożyć do osobnego naczynia, dodać 1 jajko i wymieszać. Nałożyć do prostokątnego naczynia żaroodpornego. Do reszty masy dodać rozdrobniony ser pleśniowy. Masę zawijać w naleśniki i układać w naczyniu żaroodporne. Z pozostałych 2 jajek i śmietany sporządzić jednolity sos, dodając oregano i słodka paprykę. Polać równomiernie naleśniki tak przygotowanym sosem. Na górę rozłożyć pokrojony w plasterki ser mozzarella. Zapiekać w piekarniku w temp. ok. 180 C ok. 20 min.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Porcje | 4 |
Autor | krzyś |