Składniki:
0,5 kg mięso mielone wieprzowo/wołowe lub z indyka,
olej,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
oregano, bazylia, papryka czerwona w proszku łagodna, pieprz, sól,
0,5 szklanki wody,
makaron rurki.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojone 2 cebule, oraz drobno pokrojony czosnek. Następnie zeszklić, nie zrumieniać. Potem dodajemy do naszej patelni mięso. Rozdrabniamy je na drobne kawałki i obsmażamy - niekoniecznie doprowadzając do spieczenia mięsa. Następnie dodajemy koncentrat oraz przyprawy. Po wymieszaniu przypraw z mięsem podlewamy wodą i trzymamy na wolnym ogniu. W zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać, odparowujemy odpowiednią ilość wody.
Uwagi:
Przepis banalny i szybki w przygotowaniu a bardzo smaczny. Czemu makaron po węgiersku? Taką dałem mu nazwę, gdyż każdy wie, że kuchnia węgierska jest bardzo ostra, a ja właśnie taką preferuję:) Wszystkie proporcje są takie jak być powinny, co nie znaczy, że nie można ich modyfikować według własnych potrzeb. Co do przypraw - ja daje dosłownie tonę oregano. To właśnie oregano daje ten aromat. Tonę to oczywiście żart, ale daje go naprawdę dużo ok. 8-10 łyżek. Tak samo z pieprzem czarnym, który powoduje jego pikantność - daję go sporo. Papryki czerwonej też kilka łyżek. Natomiast daje mało soli, oraz bazylii zaledwie kilka szczypt. Jak ktoś lubi, może posypać parmezanem i udekorować listkiem bazylii. Przepis autorski, choć pewnie jest ich dużo o identycznych składnikach. Życzę smacznego :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | DominikSKO |