Składniki:
150 g herbatników żytnich,
50 g masła,
450 g Almette śmietankowy albo zmielony twaróg,
0,5 szklanki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny (0,25 szklanki gorącej wody),
150 ml śmietanki kremówki,
150 g czekolady Toblerone,
50g czekolady Toblerone do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Ciastka rozkruszyć, najlepiej włożyć je do woreczka i pokruszyć wałkiem, przesypać do miski.Przygotować tortownicę małą, posmarować brzegi masłem, spód można wyścielić papierem do pieczenia - łatwiej wyjąć ciasto z formy. Masło rozpuścić w mikrofali, wlać do kruszu i wymieszać ręka, jakby "rozrabiając" - przesypać do przygotowanej tortownicy i włożyć do lodówki.Serki/twaróg, utrzeć/zmiksować z cukrem pudrem. Śmietankę ubić.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, około 0,25 szklanki.Czekoladę roztopić albo w mikrofali - ostrożnie, albo w gorącej kąpieli (nie, nie w wannie oczywiście... dla tych nielicznych, którzy nie wiedzą, gorąca kąpiel to mały garnek/miseczka z czekoladą, zanurzona w drugim większym garnku/misce z gorąca wodą. W skutek tej kombinacji, mieszając od czasu do czasu czekoladę, bezpiecznie się ją roztapia.).Do zmiksowanego twarożku dodać ubitą śmietanę i zmiksować, dodać roztopioną czekoladę i zmiksować, na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i energicznie zmiksować.Masę wylać na ciastka w tortownicy. Roztopić te 50g czekolady - sposoby wyżej wymienione - i polać na wierzch serniczka, w fantazyjne wzory i włożyć na co najmniej 3 godziny (rekomendowane na noc) do lodówki!Palce lizać.
Potrzebne przybory:
mała tortownica, miska, mikser.
Jak podawać?
Podawać z uśmiechem! Kawa mile widziana.
Uwagi:
Jeśli nie ma ciastek, może być domowe cienkie kruche ciasto, albo cienki biszkopt.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | marzenka |