Składniki:
1 kostka margaryny (lub minimalnie mniej, w zależności od ilości wiórków kokosowych), 1 kleik ryżowy (taki dla małych dzieci), duża paczka wiórków kokosowych lub 2 małe, 1 szklanka cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, można dodać cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Składniki wrzucić do miski, w miarę dużej, wszystko razem zmieszać - zagnieść rękami. Kiedy masa będzie gotowa (spójna konsystencja) szarpać "kulki". "Kulki" nie powinny być za duże aby nam się nie paliły w piekarniku z wierzchu. Rozłożyć je na wyłożonej blasze i wsadzić do rozgrzanego piekarnika (200- 250 stopni). Czekać aż się ładnie zarumienią. Średnio wypada tak koło 15 min. Masy starczy na ok. 2,5 blachy (w zależności od wielkości "kulek"), a ciasteczka są naprawdę dobre. Polecam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | lasofell |