Składniki:
1 średnia cukinia, 2 średnie cebule, 3 średnie marchewki, pół małego pora, 3 średnie pomidory, 1 czerwona papryka, 1 pietruszka, ćwiartka selera, olej roślinny do smażenia lub oliwa, przyprawy: Kucharek, suszona bazylia, suszone oregano, chili w proszku, pieprz ziołowy, pół szklanki wody.
Jak przyrządzić?
Kroimy warzywa w kostkę, paski lub piórka w zależności od upodobań, na patelni rozgrzewamy olej na który wrzucamy po kolei- cebulę, pora, marchewkę, pietruszkę, paprykę mieszamy i lekko podsmażamy następnie dodajemy przyprawy i pozostałe warzywa, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości często mieszając.
Potrzebne przybory:
Patelnia, łopatka, deska, nóż.
Uwagi:
Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno a także jako dodatek do mięs lub ryb.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Mazowszanka |