Składniki:
50 dag mąki,1 margaryna, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, 5 dag drożdży, 1/2 szklanki mleka lub śmietany, dżem lub budyń, jajko do smarowania rogalików, cukier kryształ do posypania (ew. kolorowa posypka), tłuszcz do formy.
Jak przyrządzić?
Z mąki, margaryny, soli, cukru, jajka, drożdży i mleka ( lub śmietany) zagnieść jednolite ciasto. Następnie uformować kule i włożyć do zimnej wody.Przed włożeniem do wody ciasto owinąć w czystą ściereczkę. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto cienko rozwałkować, po czym wykrajać kwadraty. Smarować je dżemem lub budyniem, ukośnie zwijać i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wierzch rogalików posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Porcje | 20 |
Autor | Gosia |