Składniki:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
1/3 szklanki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
jabłka.
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki [bez jabłek] umieszczamy w misce i miksujemy mikserem na gładką masę. Dodajemy jabłka i mieszamy. Na brytwankę wyłożoną papierem pergaminowym wykładamy ciasto. Pieczemy 45 min w temp. 180-200 stopni.
Potrzebne przybory:
Miska, mikser, nóż, łyżeczka.
Jak podawać?
Pyszna zarówno na ciepło jak i na następny dzień. Można polać czekoladą bądź posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto smakuje równie pysznie z innymi dodatkami- rodzynkami, śliwkami, gruszką itd.Dowolność wyboru. Zawsze wychodzi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Ekstramocna |