Składniki:
3 szklanki mąki, 35 dkg cukru, 25 dkg margaryny (Kasia), 4 jajka, 3/4 szklanki mleka, 3 płaskie łyżki kakao, 1 paczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć lub zmiksować. Dodać 25dkg cukru, żółtka, cukier waniliowy - ponownie zmiksować. Następnie dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Zmiksować aż powstanie jednolita konsystencja. Pół ciasta przelać do drugiego pojemnika. Dodać do niego kakao i resztę cukru - zmiksować. Formę posmarować niewielką ilością masła i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto jasne, a następnie ciemne. Nie mieszać! Piec w temp. 200 stopni. Sprawdzać wykałaczką stan ciasta. Jeśli wykałaczka będzie sucha, ciasto gotowe.
Potrzebne przybory:
2 naczynia na ciasto, garnek do ubicia białek, szklanka na żółtka, forma na ciasto.
Jak podawać?
Posypać cukrem pudrem. Idealnie smakuje z podaną kawą lub cappuccino.
Uwagi:
Jeśli ciasto wyszło dosyć gęste, można dolać niewielką ilość mleka. Gęstość zależy od mąki. Ciasto po upieczeniu najlepiej zostawić w uchylonym piekarniku :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | sharon31 |