Babka łaciatka

Przepis kulinarny

Składniki:

3 szklanki mąki, 35 dkg cukru, 25 dkg margaryny (Kasia), 4 jajka, 3/4 szklanki mleka, 3 płaskie łyżki kakao, 1 paczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, cukier puder do posypania.

Jak przyrządzić?

Masło utrzeć lub zmiksować. Dodać 25dkg cukru, żółtka, cukier waniliowy - ponownie zmiksować. Następnie dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Zmiksować aż powstanie jednolita konsystencja. Pół ciasta przelać do drugiego pojemnika. Dodać do niego kakao i resztę cukru - zmiksować. Formę posmarować niewielką ilością masła i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto jasne, a następnie ciemne. Nie mieszać! Piec w temp. 200 stopni. Sprawdzać wykałaczką stan ciasta. Jeśli wykałaczka będzie sucha, ciasto gotowe.

Potrzebne przybory:

2 naczynia na ciasto, garnek do ubicia białek, szklanka na żółtka, forma na ciasto.

Jak podawać?

Posypać cukrem pudrem. Idealnie smakuje z podaną kawą lub cappuccino.

Uwagi:

Jeśli ciasto wyszło dosyć gęste, można dolać niewielką ilość mleka. Gęstość zależy od mąki. Ciasto po upieczeniu najlepiej zostawić w uchylonym piekarniku :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt13 zł
Autorsharon31

Babka łaciatka: Podobne przepisy

Babka łaciatka: wypróbuj również

Powiązane Tematy