Składniki:
2-3 duże ziemniaki,
20 dkg żółtego, twardego sera,
1 jako,
2 łyżeczki kminku,
odrobina margaryny lub masła.
Jak przyrządzić?
Gotujemy ziemniaki, aż będą miękkie. Najlepiej w mundurkach, ale jak ktoś woli najpierw obrać, można bez. Gdy się ugutują obrać (jeżeli trzeba), a następnie zmielić w maszynce, dosypując po troch kminku (tak, żeby się dobrze wymieszał z ziemniakami). Kminek będzie znacznie bardziej aromatyczny, jeżeli najpierw przez parę minut przetrze się go w moździerzu. Do zmielonych ziemniaków dodajemy pokrojony w kostkę ser i dobrze mieszamy. Małe żaroodporne naczynie smarujemy margaryną lub sklarowanym masłem (inaczej się przypali) i wkładamy masę serowo-ziemniaczaną. Należy pamiętać, żeby nie nakładać ziemniaków aż do brzegu. Naczynie przykrywamy pokrywką, lub folią aluminiową i wstawiamy do dobrze piekarnika nagrzanego do minimum 180 stopni. Pieczemy tak długo, aż ziemniaki będą dobrze spieczone (przy naczyniu zaczną brązowieć). Odkrywamy i wbijamy na usmażoną masę jajko, po czym z powrotem wkładamy do pieca i pieczemy dopóki nie zetnie się białko. Jeżeli ktoś nie lubi miękkiego żółtka, może przypiec parę minut dłużej. Wyjmujemy i jemy.
Jak podawać?
Jeść taką, jaką się wyjmie z pieca. Ziemniaki są sycące, a wszelkie dodatki zabiją smak sera i aromat kminku.
Uwagi:
Nie powinno się tego dania robić w dużych naczyniach - nie przypiecze się dobrze. Jeżeli przygotowujemy dla paru osób, najlepiej dla każdej upiec w osobnym naczyniu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Jurek |