Składniki:
5 dużych, dojrzałych pomidorów (można zastąpić puszką pomidorów bez skórki),
1 cebula biała lub 2 szalotki,
2 średnie marchewki,
1 pietruszka,
1 papryka czerwona, 1 pomarańczowa,
zioła prowansalskie (szczypta),
sól, pieprz do smaku,
1,5 litra bulionu domowego lub 2 kostki rosołowe: warzywna i rosołowa,
1 serek topiony śmietankowy.
Jak przyrządzić?
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy na średnią kostkę. Tak samo kroimy cebulę i paprykę. Pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki średniej grubości. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem (lub wodą - w tym wypadku czekamy, aż wszystko się zagotuje i po zagotowaniu wrzucamy kostkę rosołową i warzywną). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 10-15 min, dodając szczyptę ziół prowansalskich, pieprz i sól, ewentualnie słodką czerwoną paprykę. Warzywa wyciągamy z wywaru i miksujemy z serkiem topionym na jednolitą masę (jeśli ktoś woli śmietanę zamiast serka, może go nią zastąpić). Po zmiksowaniu wlewamy do wywaru i gotujemy jeszcze 10-15 min. Jeśli zupa wydaje się nam za rzadka, możemy ją zagęścić jeszcze jednym serkiem lub śmietaną albo wodą zmieszaną z mąką.
Potrzebne przybory:
Garnek, deska do krojenia, nóż, mikser.
Jak podawać?
W czarkach z grzankami z masłem czosnkowym, ewentualnie posypanymi mozzarellą lub innym ulubionym serem, ewentualnie bez grzanek, za to posypaną startym serem. Jeśli chcemy, żeby nie zabiły nas kalorie, to jako samodzielne danie:)
Uwagi:
Jeśli ktoś nie ma miksera z powodzeniem można zalać składniki niecałym litrem bulionu i często mieszać, czekając, aż same się rozpadną i zupa będzie gęsta. Można sobie też pomóc widelcem. Zapewniam, nawet niejadki zjedzą:)
Czas przygotowania | 40 min. |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6-10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | origa |