Składniki:
3/4 kostki masła o temp. pokojowej, 100g cukru (1/3 szklanki),szklanka mąki, 4 duże lub 5 małych jaj, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki proszku do pieczenia, zapach waniliowy, 2 tabliczki czekolady ( jedna może być mleczna druga gorzka jak kto woli), 3 duże łyżki oleju, 3 duże jabłka, 150 g grubo posiekanych orzechów włoskich, 100 g rodzynek, migdały do posypania.
Jak przyrządzić?
Do miksera na wolnym programie należy dodać masło, cukier oraz jajka, następnie dodać mąkę oraz 2 budynie,1 czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej, proszek do pieczenia troszkę zapachu oraz łyżki oleju. Po dokładnym połączeniu się ciasta dodać jabłka posiekane w kostkę (średnia kostka), orzechy, rodzynki.
Jak podawać?
Z kuwerturą czekoladową oraz z posiekanymi w słupki migdały.
Uwagi:
Polewa to rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada. Zanim zastygnie ciasto warto posypać pokrojonymi w słupki migdałami. Proszę się nie przestraszyć bo ciasto będzie bardzo gęste oraz wyrośnie bardzo duże, ale za to jakie smaczne. Życzę smacznego. Jeśli będą jakieś niejasności proszę pisać. Pozdrawiam
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Skwareczka |