Składniki:
Filet z kurczaka (3 połówki), czosnek (po ząbku na połówkę), bazylia, oregano (z paczki), ziemniaki (3 duże szt.), papryka (3 strąki), cebula(1 duża), ogórki kiszone (3 szt), seler (ze słoika-nitki). Olej. Pergamin do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Filet z kurczaka ułóż na pergaminie,każdą połówkę osobno (pergaminu tyle, aby później zawinąć). Na filet wyciśnij po ząbku czosnku (lub pokrój go na drobne kwadraciki), posyp to oregano i bazylią.ziemniaki (3 duże szt.), papryka (3 strąki), cebula (1 duża), ogórki kiszone (3 szt) pokrój na małe kwadraciki i całość lekko zeszklij na patelni w gorącym oleju. Następnie tak zeszkloną mieszankę połóż na filecie i dodaj na to seler (ze słoika-nitki). Pergamin zawiń i skręć na końcach szczelnie. Włóż do piekarnika o temp. 180 st. na 30 - 40 minut. Obiad na 3 osoby. pycha.
Potrzebne przybory:
Patelnia, wyciskarka do czosnku, nóż do warzyw.
Jak podawać?
Na szybko - w pergaminie, obiadowo - na talerzach.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | Wojtek z Torunia |