Składniki:
2kg ryby mieszanej,
dwie duże cebule,
trzy czerstwe bułeczki,
dwa ząbki czosnku,
pęczek koperku,
dwa jajka,
sól, pieprz ziołowy do smaku.
Jak przyrządzić?
Ryby wyfiletować, czerstwą bułkę na moczyć w wodzie, czosnek i cebulę oczyścić z suchych łusek, wszystkie składniki wraz z pęczkiem kopru przekręcić przez maszynkę do mielenia. Zmieloną masę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem ziołowym do smaku. Z uzyskanej masy formować kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami, surówkami z kiszonek, smak całości można wzbogacić odmianą ulubionego sosu czosnkowo - śmietanowego.
Uwagi:
Wymieszaną masę bez jajka można zostawić na 2-3 godziny aby poszczególne smaki się wymieszały.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | zetor |