Składniki:
Mały jogurt naturalny,
2,5 łyżki majonezu (takie z rozmachem, nie żałować),
łyżka ketchupu pikantnego,
2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku,
sól, pieprz (ostra papryka w proszku).
Jak przyrządzić?
Jogurt i majonez łączę i równomiernie mieszam, oczywiście do tego ketchup, który nadaje różowy kolor i głównie z tego względu się tam znajduje. Wyciskam do tego czosnek, doprawiam solą i pieprzem (czasem zamiast pieprzu daję w/w paprykę, bo sos jest ostry sam w sobie już dzięki czosnkowi).
Potrzebne przybory:
Wyciskacz do czosnku, miska. No i łyżka.
Jak podawać?
Sos nadaje się zarówno do obiadów (polania mięsa) jak i jako dodatek do kanapek, tostów.Szczególnie wybitnie smakuje, gdy zanurza się w nim kawałki piersi kurczaka w cieście naleśnikowym, ale to już inna bajka. ;-)
Uwagi:
Jogurt można zastępować śmietaną, ale ze względów zdrowotnych jogurt jest dużo lepszym rozwiązaniem. W razie jednak dodania śmietany - sos może wyjść ciut za gęsty, wtedy można dolać odrobinę przegotowanej wody i dokładnie wymieszać.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Justynka |