Składniki:
ok. 0,5 kg świeżych grzybów (podgrzybki, prawdziwki, koźlarze),
1-2 cebule,
1 jajko,
bułka tarta,
pieprz,
sól,
tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Cebulę zeszklić na małej ilości oliwy/oleju, dodać pokrojone grzyby i dusić ok. 20 min. Jeżeli trzeba dodać 2-3 łyżki wody. Grzyby trochę odparować, zmielić w maszynce. Dodać pieprz i sól do smaku, całe jajko. Wymieszać. Do masy dodać kilka łyżek tartej bułki tak, żeby masa była gęsta i dała się formować w kotleciki. Uformowane kotlety obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z obu stron. Pod koniec smażenia można dodać trochę masła.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mielenia mięsa.
Jak podawać?
Można podawać z chlebem, ziemniakami i surówką.
Uwagi:
Bułkę tartą dodawać stopniowo. Jej ilość zależy od gęstości masy grzybowej. Gotowa masa ma konsystencję podobną jak masa z mięsa mielonego na kotlety.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Eowina |