Składniki:
Barszcz:
3 buraki,
4 ząbki czosnku,
kostka warzywna,
liść laurowy,
pieprz,
ziarenka smaku,
Uszka:
2 szklanki mąki,
szczypta soli,
odrobinka masła,
woda,
cebulka,
olej,
grzyby.
Jak przyrządzić?
Buraki obieramy kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą dodajemy kostkę warzywną oraz liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki i gotujemy barszczyk do momentu kiedy buraczki są miękkie, wyjmujemy buraczki doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku, możemy zakwasić sokiem z cytryny lub octem.Z mąki, wody soli i masełka zagniatamy ciasto na pierogi i wykrawamy małą szklanką krążki na każdy kładziemy odrobinę farszu sklejamy i łapiemy za dwa rogi które również sklejamy ze sobą. Uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut.Farsz na oleju przesmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę dodajemy grzyby leśne lub pieczarki pokrojone w drobniutką kosteczkę, doprawiamy pieprzem, majerankiem.
Jak podawać?
Wykładamy na każdy talerzyk kilka uszek zalewamy gorącym barszczem, życzę smacznego.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Olga Młynik |