Barszcz czerwony z uszkami

Przepis kulinarny

Składniki:

Barszcz:
3 buraki,
4 ząbki czosnku,
kostka warzywna,
liść laurowy,
pieprz,
ziarenka smaku,
Uszka:
2 szklanki mąki,
szczypta soli,
odrobinka masła,
woda,
cebulka,
olej,
grzyby.

Jak przyrządzić?

Buraki obieramy kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą dodajemy kostkę warzywną oraz liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki i gotujemy barszczyk do momentu kiedy buraczki są miękkie, wyjmujemy buraczki doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku, możemy zakwasić sokiem z cytryny lub octem.Z mąki, wody soli i masełka zagniatamy ciasto na pierogi i wykrawamy małą szklanką krążki na każdy kładziemy odrobinę farszu sklejamy i łapiemy za dwa rogi które również sklejamy ze sobą. Uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut.Farsz na oleju przesmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę dodajemy grzyby leśne lub pieczarki pokrojone w drobniutką kosteczkę, doprawiamy pieprzem, majerankiem.

Jak podawać?

Wykładamy na każdy talerzyk kilka uszek zalewamy gorącym barszczem, życzę smacznego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Trudnośćśredni
AutorOlga Młynik

Barszcz czerwony z uszkami: Podobne przepisy

Barszcz czerwony z uszkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy