Składniki:
110 g miękkiego masła lub margaryny, 0.5 szklanki cukru (może być nieco więcej), 1 op. cukru migdałowego lub kilka kropel esencji migdałowej, 3 duże jaja, 1 łyżka mleka, 3-4 łyżki maki, 90-100 g mielonych migdałów, 2-3 łyżki migdałów w płatkach.
Jak przyrządzić?
Masło zmiksować z cukrem, dodać jajka, mleko, kilka kropel esencji migdałowej, mielone migdały oraz mąkę i miksować do uzyskania jednolitej masy, wyłożyć do przygotowanej okrągłej blaszki o średnicy 20 cm, posypać migdałami w płatkach i piec około 30-40 minut w 180-200 st C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
Miska, mikser, okrągła blaszka o średnicy 20cm.
Uwagi:
Nie podaje konkretnego czasu, bo to zależy od piekarnika, najlepiej około 25-30 minuty przeprowadzić próbę tzw. suchego patyka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | tonia |