Składniki:
Mały melon albo połówka dużego,
2 gruszki,
orzechy włoskie (kilka-kilkanaście),
ser LAZUR niebieski (w trójkątnym pudełeczku),
torebka herbaty miętowej,
cytryna.
Zamiast gruszek i melona można użyć melona i arbuza, gruszek i jabłek i innych słodkich owocowych duetów wg upodobań.
Jak przyrządzić?
Torebkę miętowej herbaty zalewamy bardzo małą ilością gorącej wody (tak żeby otrzymać około 3-4 duże łyżki naparu herbacianego), owoce i ser lazur kroimy w kostkę. Orzechy obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy pokrojone składniki sałatki, polewamy wystudzonym naparem z mięty i wyciskamy sporo soku z cytryny. Sałatkę schładzamy w lodówce i podajemy zimną, inaczej dużo straci na smaku. Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | jagoda |