Składniki:
pieczarki (średnia paczka),
makaron 250-300 gram (rurki, muszki, obojętnie),
por,
cebula,
papryka,
brokuł,
masło,
sól,
pieprz,
śmietana do zup 18%,
tarty ser żółty.
Jak przyrządzić?
Pieczarki pokroić i dusić na maśle po chwili dodać pokrojonego w cieniutkie plasterki pora(białe części) drobno posiekaną cebulkę i paprykę dusić razem aż pieczarki będą gotowe. W tym czasie makaron ugotować al`dente w osolonej wodzie. do gotowych warzyw dodać powoli śmietankę tylko trochę uważając, aby się nie ścięła oraz garść sera żółtego zostawić na ogniu do roztopienia sie sera. Po wszystkim zmieszać z makaronem na koniec dodać obgotowanego w lekko osolonej wodzie brokuła gotowe.
Jak podawać?
Jakkolwiek wam tylko wyobraźnia pozwoli, smacznego.
Uwagi:
Można podawać w temp pokojowej jako sałatka lub gorące, np. Zapiekane w piekarniku jako samodzielne danie. Same warzywa bez śmietany i sera mogą być również wykorzystane do zapieczenia z udkiem z kurczaka bądź do innych mięs. Ewolucja tego dania zależy tylko i wyłącznie od waszego smaku i wyobraźni. Danie wymyślone przeze mnie zadebiutowało na przyjęciu urodzinowym i cieszyło się powodzeniem. Smacznego :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnio-wysoka |
Autor | Hania |