Składniki:
Suche:
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
175 g cukru,
cukier waniliowy,
1 łyżka kakao,
1-2 łyżeczki cynamonu.
Mokre:
250 ml mleka,
90 ml oleju,
1 jajko.
3 średnie jabłka.
Jak przyrządzić?
Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Dokładnie wymieszać. Obrać jabłka. Pokroić w kostkę i wrzucić do miski z sypkimi składnikami. Wymieszać. Do drugiego naczynia wlać mleko, olej i wbić jajko. Roztrzepać trzepaczką. Wlać mokre do suchych. Zamieszać łyżką (nie mikserem!!!). Ciasto ma być grudkowate. Napełnić papierowe papilotki do 2/3. Można użyć metalowych foremek do babeczek, trzeba je tylko wysmarować tłuszczem. Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Piec ok. 20 minut.
Potrzebne przybory:
2 miski, łyżka, trzepaczka, foremka do muffinek, papierowe papilotki lub foremki do babeczek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 16 średnich babeczek |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | eclipse |