Zapiekanka wiejska z makaronem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

300g boczku wędzonego,
300g makaronu,
200g startego żółtego sera,
1 duża cebula,
szczypta ziół prowansalskich,
oliwa z oliwek do smażenia,
odrobina masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Sos:

200g śmietany 18%,
2 łyżki majonezu,
litr wody,
2 łyżki posiekanego koperku,
2 łyżeczki czosnku granulowanego,
sól, pieprz i papryka do smaku.

Jak przyrządzić?

Składniki sosu dokładnie rozmieszać i odstawić. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać na dno surowy makaron a następnie nałożyć na wierzch podsmażony boczek z cebulką. Wlać sos, posypać startym serem i ziołami prowansalskimi. Włożyć do zimnego piekarnika i zapiekać w temp. 200 stopni do czasu wchłonięcia całej wody przez makaron (ok. 60 minut).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt15 zł
AutorAharon

Zapiekanka wiejska z makaronem: Podobne przepisy

Zapiekanka wiejska z makaronem: wypróbuj również

Powiązane Tematy