Składniki:
300g boczku wędzonego,
300g makaronu,
200g startego żółtego sera,
1 duża cebula,
szczypta ziół prowansalskich,
oliwa z oliwek do smażenia,
odrobina masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Sos:
200g śmietany 18%,
2 łyżki majonezu,
litr wody,
2 łyżki posiekanego koperku,
2 łyżeczki czosnku granulowanego,
sól, pieprz i papryka do smaku.
Jak przyrządzić?
Składniki sosu dokładnie rozmieszać i odstawić. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać na dno surowy makaron a następnie nałożyć na wierzch podsmażony boczek z cebulką. Wlać sos, posypać startym serem i ziołami prowansalskimi. Włożyć do zimnego piekarnika i zapiekać w temp. 200 stopni do czasu wchłonięcia całej wody przez makaron (ok. 60 minut).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Aharon |