Składniki:
1 kg mąki,
5 jajek,
10 dkg drożdży,
kostka masła,
1 szkl. cukru,
ok. 2 szkl. mleka.
Jak przyrządzić?
Do letniego mleka (ok szkl.) rozdrobić drożdże i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wszystkie składniki połączyć, mleka dać tyle ile mąka weźmie. Wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Potrzebne przybory:
Stolnica, miska, 3 wąskie podłużne foremki.
Uwagi:
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do foremek (wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą). Można posypać kruszonką (1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 5 dkg masła). Ciasto piec w temp. ok 150 stopni do 30 minut, na złocisty kolor. Życzę smacznego:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Ania |