Składniki:
szklanka płatków żytnich,
szklanka wrzątku,
mała cebula,
2 jajka,
2-3 średnie ziemniaki,
kilka łyżek mąki ziemniaczanej,
olej do smażenia,
sól.
Jak przyrządzić?
Płatki zalać wrzątkiem, przykryć naczynie, odstawić, żeby napęczniały. W tym czasie obrać i potrzeć ziemniaki na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki posolić, żeby zaczęły puszczać sok.Opcjonalnie: Oddzielić żółtka od białek, żółtka od razu przelać do naczynia z ziemniakami, białka ubić, pianę zmieszać z ziemniakami. W innym wypadku: wbić jajka do utartych ziemniaków. Połączyć napęczniałe płatki z ziemniakami, dodać mąki ziemniaczanej do uzyskania w miarę zwartej konsystencji (ok. pięciu łyżek). Nakładać łyżką na gorący olej formując płaskie placuszki.Usmażyć na brązowo. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Opcjonalnie: ubijaczka do piany.
Jak podawać?
Można polać jogurtem naturalnym, albo śmietaną.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | garta |