Składniki:
skrzydło z indyka, makaron nitki, włoszczyzna (marchew, cebula, seler, por, pietruszka+nać pietruszki), oregano, cząber, ok. 2 liście laurowe, liście lubczyka, sól, pieprz, Vegeta.
Jak przyrządzić?
Wkładamy skrzydło do garnka,przyprawiamy je: oregano, cząbrem, liśćmi laurowymi, lubczykiem oraz solą, pieprzem i Vegetą. Zalewamy to wodą. Stawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu. Następnie kroimy włoszczyznę w następujący sposób:marchew wzdłuż na 4 części, seler w kostki, por w krążki, pietruszkę tak jak marchew. Cebulę i nać zostawiamy. Pokrojoną włoszczyznę wrzucamy do garnka. Kiedy woda zacznie się gotować, przygotowujemy makaron. Jak rosół będzie się już dogotowywać, to kładziemy cebulę na palnik i przypiekamy ją aż będzie cała czarna, wrzucamy ją do rosołu.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, garnek.
Jak podawać?
Makaron kładziemy na talerzu tak, aby na samym środku talerza było wolne miejsce. W to wolne miejsce układamy nać pietruszki, a makaron posypujemy wkoło pieprzem i solą. Rosół bardzo ładnie pachnie i pięknie wygląda przy podaniu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Autor | Toblack |