Składniki:
1,5 kg piersi z indyka, 2 x opakowanie kurek, 200 ml wina, 0,5 g gorgonzoli, 1 l śmietany 30%, 200 ml oliwy, cebula. Marynata: czosnek, czuszka, oliwa 200 ml, oregano, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Pierś z Indyka najpierw należy zamarynować w przyprawach (czosnku, czuszce, oliwie 200 ml, oregano, zioła prowansalskie, sól). Najlepiej, żeby poleżał w marynacie 2 dni, następnie po zamarynowaniu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 pieczemy ok 1,5 h co jakiś czas zaglądamy, żeby pierś nie zrobiła się sucha to co jakiś czas podlewamy sosem który puściła, w tym czasie szykujemy sos podsmażamy kurki dodajemy oliwę, wino, dosypać rozdrobnioną gorgonzolę po stopieniu sera, dolać śmietanę, suszone pomidory pokrojone w paski. Sos doprawić solą czosnkową i pieprzem. Po upieczeniu piersi polewamy ją sosem najlepiej smakują do tego kluski śląskie i sałatka z kapusty czerwonej. Pierś można podawać również na zimno. Życzę smacznego.
Jak podawać?
Najlepiej podawać do tego kluski śląskie i sałatkę z czerwonej kapusty.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Julka |