Składniki:
Kilka (10?) liści kapusty (najlepsza włoska), szklanka kaszy gryczanej, 30dkg pieczarek (lub grzybów), gotowy sos borowikowy, 1 jajko, 1 cebulka, przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, oregano.
Jak przyrządzić?
Liście kapusty zblanszować, gaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, pieczarki przesmażyć z cebulką, odsączyć z tłuszczu. Wmieszać kaszę, pieczarki, jajko, dodać przyprawy do smaku. Farsz zawijać w liście kapusty jak na zwykłe gołąbki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym polać przygotowanym sosem (wg instrukcji na opakowaniu) zapiekać pod przykryciem około 30-40 min w temp. 170 st.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Porcje | 8-10 |
Autor | mery |