Składniki:
Składniki na naleśniki - standardowo, opakowanie szpinaku, dwa duże ząbki czosnku, 3/4 opakowanie sera feta, średnia cebula.
Sos beszamelowy:
1,5 szklanki mleka, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawy: sól, pieprze, Vegeta, tarty parmezan
Jak przyrządzić?
Naleśniki przygotowujemy według zwykłego przepisu tak aby wyszło ok.8 placków. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i chwilę podsmażamy drobno posiekaną cebulę a następnie wrzucamy zamrożony szpinak i czekamy aż się rozpuści, co jakiś czas mieszając by cebulka się nie spaliła. Gdy szpinak rozmrozi się całkowicie i będzie przypominał trawę, dodajemy przyprawy oraz czosnek.Dy wszystko jest dokładnie wymieszane i zaczyna lekko się gotować możemy wyłączyć ogień i odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonego szpinaku dodajemy fetę w kawałkach i widelcem rozdrabniamy łącząc ze szpinakiem. Tak przygotowany farsz rozkładamy na naleśnikach i zwijamy w rulonik a następnie układamy w blaszce. Gdy mamy zrobione już wszystkie naleśniki przyrządzamy sos beszamelowy. Podgrzewamy mleko, wrzucamy masło a następnie mąkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, ciągle mieszając aż uzyska konsystencję budyniu. Tak przygotowanym sosem zalewamy naleśniki Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Po dziesięciu minutach pieczenia, posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy na dalsze 10 minut. Gdy parmezan i się zarumieni, potrawa jest już gotowa.
Uwagi:
Należ pamiętać dosalając szpinak, iż później będziemy mieszali go ze słoną fetą.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | sonia |