Składniki:
CIASTO:
250g mąki pszennej (ok.1,5 szklanki), 150ml ciepłej wody (ok. 3/4 szklanki), 21g drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżka oleju.
SOS:
3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki keczupu, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę wody.
POZOSTAŁE:
8 pieczarek, kostka sera do starcia, szynka.
Jak przyrządzić?
1) Drożdże rozpuścić w 60ml (z tych 150ml) ciepłej wody, dodać łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki (z tych 250g), dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.2) Pozostałą mąkę wysypać na blat (stolnicę), wymieszać z łyżeczką soli, zrobić wgłębienie do którego wlać drożdże, łyżkę oleju i resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiać okołu 10 minut, co jakiś czas podsypując mąką (tak,żeby przestało lepić się do ręki). Wyrobione ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę,aż do wyrośnięcia.3) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży (mniej więcej taki jak blacha w piekarniku), cienki placek. Następnie przenieść na blachę, wysmarowaną olejem.4) Pizzę posmarować sosem i ułożyć ulubione składniki.5) Piec ok. 23 minut w 200 stopniach.
Uwagi:
Jeśli chodzi o sos i składniki to wedle uznania. Ja układam na cieście starty ser, pieczarki (wcześniej podsmażone), szynkę i znów starty ser.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Autor | olga |