Składniki:
2 jajka, 2,5 dkg drożdży (1/4 kostki drożdży), 0,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mleka, 0,5 kg mąki, 0,5 kostki masła
Jak przyrządzić?
Do miski: wbijamy jajka, kruszymy drożdże, dodajemy pokrojone miękkie masło, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Nie mieszamy!Zostawiamy na noc w lodówce. Rano dodajemy do tego mąkę. I mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą masę. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą (można zamiast tego wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia). Ciasto wykładamy na blachę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Potrzebne przybory:
Miska lub garnek, drewniana łycha, blaszka do ciasta.
Jak podawać?
Do kawusi, mleka... - jak kto lubi.
Uwagi:
Ciasto zaczyna się robić wieczorem a kończy rano.Wierzch ciasta można przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem aby miało ładna skórkę.Jak ktoś lubi do ciasta można dodać rodzynki.Ciasto jest pyszne, puszyste i wilgotne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | beata |