Składniki:
1 kg mąki, 3 jajka, pół kostki masła, 2 szklanki mleka, 10 dkg drożdży, 1/2 szklanek cukru, szczypta soli, bakalie wg uznania - ja dodaję skórkę pomarańczową, płatki migdałów, rodzynki królewskie.
Jak przyrządzić?
mleko podgrzewam tak aby było ciepłe ale nie gorące,dodaję łyżeczkę mąki i cukru oraz drożdże,czekam aby rozczyn zwiększył swoją objętość. Do dużej miski wsypuję mąkę, jajka, sól, bakalie, wlewam rozczyn i na samym końcu roztopione masło. Starannie wyrabiam ręką lub jak kto woli mikserem z kocówkami do ciasta. Ciasto po wyrobieniu ma być lśniące i mieć gęstość śmietany. Przykryte ściereczką ciasto odstawiam na pół godziny aby wyrosło.Przekładam do 2-3 foremek lub jednej dużej - wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie czekam aby ciasto ruszyło.Przed włożeniem do piekarnika smaruje delikatnie rozmąconym jajkiem.
Jak podawać?
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Piekę w piekarniku 180 stopni około 40 min - po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy już jest upieczone. Jest to najprostszy sposób pieczenia ciasta drożdżowego, które czasami nam się nie bardzo udaje ale uwaga zasada jest jedna kuchnia musi być ciepła nie wietrzona, drożdże i jajka wyjęte z lodówki na 2 godziny przed przygotowywaniem ciasta. Smacznego !
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Super babcia |