Składniki:
Bulion - mięsny lub z kostki rosołowej, 1 dość duży kalafior, około 6 - 8 dużych ziemniaków, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, ewentualnie posiekana zielenina.
Jak przyrządzić?
Umyty kalafior podzielić na różyczki, włożyć do zimnego bulionu, gotować kalafior do miękkości. Osobno ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Do gotującego się bulionu z kalafiorem dodać ugotowane ziemniaki, wszystko zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, pod koniec gotowania dodać startą gałkę muszkatołową.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Ponieważ zupa ma dość blady kolor, warto dodać dużo posiekanej zieleniny.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Autor | kocimiętka :) |