Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Przepis kulinarny

Składniki:

1,5 kg obranych i pokrojonych w plastry ziemniaków, 2 duże cebula obrane i pokrojone w talarki, 1 papryka czerwona opłukana i pokrojona w paski, 60 dag mięsa mielonego, 10 dag sera żółtego startego na tarce, 1 kostka rosołowa.

Jak przyrządzić?

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem do smaku. W natłuszczonym oliwą z oliwek lub olejem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, posypujemy pokrojoną w talarki cebulą lub piórka cebuli. Wykładamy masą mięsną. Układamy pokrojoną w paski paprykę i przykrywamy pozostałymi ziemniakami [każdą warstwę ziemniaków solimy]. Wkładamy do nagrzanego do 180 - 200 stopni C piekarnika, zapiekamy około 30 minut. W misce mieszamy 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po upływie 30 minut zapiekankę polewamy przygotowanym sosem i zapiekamy ponownie około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Trudnośćśredni
AutorBrytyjski akczent

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem: Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem: wypróbuj również

Powiązane Tematy