Składniki:
1,5 kg obranych i pokrojonych w plastry ziemniaków, 2 duże cebula obrane i pokrojone w talarki, 1 papryka czerwona opłukana i pokrojona w paski, 60 dag mięsa mielonego, 10 dag sera żółtego startego na tarce, 1 kostka rosołowa.
Jak przyrządzić?
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem do smaku. W natłuszczonym oliwą z oliwek lub olejem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, posypujemy pokrojoną w talarki cebulą lub piórka cebuli. Wykładamy masą mięsną. Układamy pokrojoną w paski paprykę i przykrywamy pozostałymi ziemniakami [każdą warstwę ziemniaków solimy]. Wkładamy do nagrzanego do 180 - 200 stopni C piekarnika, zapiekamy około 30 minut. W misce mieszamy 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po upływie 30 minut zapiekankę polewamy przygotowanym sosem i zapiekamy ponownie około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Brytyjski akczent |