Składniki:
1 kostka margaryny (może być masło Kasia), 2 szklanki cukru, 4 łyżki kakao, 0,5 szklanki wody, 2 szklanki mąki pszennej (np. Mąka Szymanowska), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, można dodać: esencję/zapach rumowy, rodzynki, tarta bułka do wysypania blaszki.
Jak przyrządzić?
Rozpuścić: 1 kostkę margaryny, 2 szklanki cukru, 4 łyżki kakao i 0,5 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Następnie do tego dodać 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier waniliowy, esencję (rodzynki), 4 żółtka i wymieszać (można mikserem) następnie dodać ubitą pianę z 4 białek i wymieszać delikatnie łyżką.Blaszkę posmarować masłem i posypać tarta bułką.Piec ok. 40 min.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser, łyżka, trzepaczka do ubijania jajek - i chęć do robienia ciasta.
Jak podawać?
Najlepsze z polewą czekoladową.
Uwagi:
Po 30 min można sprawdzić patyczkiem czy gotowe.Moja blaszka na ciasto 25 na 30 cm ale można piec w prodiżu lub w dużej tortownicy. Można na ciasto zrobić polewę czekoladową:1/4 kostki margaryny,1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 1 łyżka wody - Rozpuścić w garnku, jak ostygnie polać ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ciasto na 1 blaszkę |
Autor | beata |