Składniki:
1 pomidor, 20-25 czarnych oliwek, 5 suszonych śliwek, 10 orzechów laskowych bez łupin, mieszanka kiełków (rzodkiewka, lucerna, soczewica), ser żółty (twardy), oregano.
Jak przyrządzić?
Pomidor myjemy i kroimy w łódeczki (8-10). Śliwki kroimy w paseczki, a ser żółty w kostkę wielkości 1,5 cm (10 kostek). Wszystko wrzucamy do miseczki i dodajemy oliwki, orzechy. Doprawiamy oregano według uznania i delikatnie mieszamy (niezbyt dokładnie). Na wierzch kładziemy trochę kiełków dla dekoracji.
Jak podawać?
Jako dodatek proponuję grzanki z białego pieczywa oraz wino. Jeśli chodzi o to ostatnie to stanowczo czerwone - półwytrawne, a najlepiej półsłodkie z posmakiem leśnych owoców. Zarówno sałatkę jak i wino podajemy w temperaturze pokojowej.
Uwagi:
Sałatka ideologicznie zainspirowana kuchnią gracką i włoską, jednak bardziej zdecydowana w smaku i odważniejsza - dobra na zdrową kolację, ale sprawdzi się też na imprezie. Smaki dobrze się komponują. Proponuję nie pomijać żadnego ze składników - wzajemnie się dopełniają. Odradzam jednak używanie kiełków kuchni wschodniej (np. bambus) - zupełnie inny smak. Oczywiście proporcje można zmienić według własnego życzenia. Proponuję nie dodawać soli (oliwki są już słone) i nie przesadzać ze śliwkami. Oregano jest niezbędne. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 |
Autor | dicortineff |