Składniki:
Pieczona kaczka– 1 szt, ziemniaki puree – 300g, czekolada gorzka – 50g, kardamon – do smaku, buraczki gotowane małe – 200g, ocet balsamiczny – 50g, sok z pomarańczy – 150 ml, tymianek świeży, bazylia świeża, sól, pieprz czarny – do smaku, masło – 100 g, oliwa z oliwek – 100g, cukier – 50 g.
Jak przyrządzić?
Kaczkę pieczemy klasycznie po polsku. Puree z ziemniaków przygotowujemy klasycznie ale dodajemy tartą czekoladę oraz kardamon. Buraczki karmelizujemy z octem balsamicznym i cukrem doprowadzając do karmelizowania na buraczku octu z cukrem. Sos z pomarańczy: Bazując na pieczeniowym sosie z kaczki redukujemy w rondelku sok z pomarańczy z tym że pieczeniowym sosem (kilka łyżek możliwie bez tłuszczu). Dodajemy sól, pieprz czarny. W celu zagęszczenia dodajemy do odparowanego soku już nie grzejąc go zimne masło ciągle mieszając. Sos jest natychmiast gotów do podania z pozostałymi składnikami.
Jak podawać?
Wyobraźnia - smak, zmysł - dowolność.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 60 zł |
Autor | moonjarek |