Kaczka na puree kardamonowo czekoladowym

Przepis kulinarny

Składniki:

Pieczona kaczka– 1 szt, ziemniaki puree – 300g, czekolada gorzka – 50g, kardamon – do smaku, buraczki gotowane małe – 200g, ocet balsamiczny – 50g, sok z pomarańczy – 150 ml, tymianek świeży, bazylia świeża, sól, pieprz czarny – do smaku, masło – 100 g, oliwa z oliwek – 100g, cukier – 50 g.

Jak przyrządzić?

Kaczkę pieczemy klasycznie po polsku. Puree z ziemniaków przygotowujemy klasycznie ale dodajemy tartą czekoladę oraz kardamon. Buraczki karmelizujemy z octem balsamicznym i cukrem doprowadzając do karmelizowania na buraczku octu z cukrem. Sos z pomarańczy: Bazując na pieczeniowym sosie z kaczki redukujemy w rondelku sok z pomarańczy z tym że pieczeniowym sosem (kilka łyżek możliwie bez tłuszczu). Dodajemy sól, pieprz czarny. W celu zagęszczenia dodajemy do odparowanego soku już nie grzejąc go zimne masło ciągle mieszając. Sos jest natychmiast gotów do podania z pozostałymi składnikami.

Jak podawać?

Wyobraźnia - smak, zmysł - dowolność.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt60 zł
Autormoonjarek

Kaczka na puree kardamonowo czekoladowym: Podobne przepisy

Kaczka na puree kardamonowo czekoladowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy