Składniki:
1 kg ziemniaków (lub więcej jak kto woli), słodka papryka w proszku, sól, pieprz, 1 cebula, olej.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy na półtwardo, odstawiamy je aż wystygną, powinny być najlepiej zimne (tak żeby podczas krojenia nie rozwalały się). Ziemniaki kroimy w plastry nie za cienkie. Cebulę kroimy w kostkę, na patelnie lejemy trochę oleju i kładziemy plastry ziemniaków, posypujemy ziemniaki papryką solą i pieprzem, smażymy je aż się ładnie nie zrumienią, kiedy będziemy je przewracać na drugą stronę, dodajemy wtedy cebulę.
Uwagi:
Ziemniaki podawać z jajkiem sadzonym i mizerią.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Anita |