Marcepanek - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki,20 dag cukru pudru,24 dag masła,1/2 kostki margaryny,3 żółtka,2 całe jajka,3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mak:
1 szkl. maku sparzyć i zemleć,1/2 szkl. cukru,3 białka,rodzynki.
Nadzienie:
powidło, wiśnie.
Masa:
1/2 szkl. cukru,4 jajka,cukier waniliowy,1 kostka masła,2 łyżki kakao.

Jak przyrządzić?

Ciasto:
Wszystkie składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto na noc do lodówki. Podzielić na 4 części.
Mak:
Białka ubić połączyć z cukrem i makiem dodać rodzynki.Rozwałkować 1 część ciasta wyłożyć mak i przykryć 2 częścią ciasta. Upiec.Rozwałkować 3 część ciasta posmarować powidłami i wiśnie przyłożyć 4 plackiem. Upiec.
Masa:
Jajka z cukrami ubić na parze i ostudzić. Masło utrzeć, dodać masę jajeczną i kakao.
Przełożenie:
Placek z makiem - masa - placek z wiśniami - polewa.

Potrzebne przybory:

Stolnica, wałek, garnek, mikser, miska, trzepaczka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćwymagający
Porcje30
AutorAla

Marcepanek: Podobne przepisy

Powiązane Tematy