Składniki:
Składniki na zupę:
6 l wody, 2 kg surowego kurczaka (z kośćmi), 1 średnia cebula, 1-2 marchewki, trochę woszczyny (seler, możne być tez kapusta pekińska), 1 łyżeczka czarnego pieprzu (w kulkach), około 1 łyżki stołowej soli.
Składniki na "bazę" zupy:
1 łyżka oleju do smażenia, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1-2 posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego lub zmielonego świeżego imbiru, 100 ml pasty miso, 50 ml japońskiego sosu sojowego, 1 łyżeczka rozpuszczonej kostki rosołowej, chili albo ostre papryczki do smaku (musi być troszkę ostrawe),
sól i pieprz.
Dodatki (do smaku i przystrojenia):
wedle potrzeb i upodobań gotowana wieprzowina pokrojona w wąskie plastry, sos sojowy, mirin (słodkie sake do gotowania), tofu, wakame, siekana zielona cebulka, pokrojone w plastry grzyby shiitake.
Jak przyrządzić?
Ogólnie sposób przyrządzania podzielony jest na 4 części, które robi się właśnie w tej kolejności: ZUPA, BAZA, MAKARON, PRZYSTROJENIE.Zupa jest przygotowywana dużo wcześniej. Zrób bazę zupy, dodaj do miseczek (powinno być na ze dwa cm na dnie). Podgrzej zupę i przygotuj makaron. Dodaj gorącą zupę do miseczek, wymieszaj z baza, dodaj makaron. Szybko podgrzej przystrojenie które tego potrzebuje i dodaj do miseczek. Dodaj resztę dekoracji i podawaj. A teraz dokładniej do każdej części:Zupa:Do dużego garnka trzeba wrzucić kurczaka, cebule, marchewki, kilka ziarenek pieprzu, kapustę pekińską (lub inne zielone warzywa). Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 godziny, na niezbyt dużym ogniu. Od czasu do czasu usuń zbierającą się piane. Dodaj sol do smaku. Odcedź. Płyn możesz przechowywać w lodowce, i ożywać nie tylko do ramen, ale ten innych japońskich zup i sosów.Ogólnie jest to podstawa wszystkich rodzajów ramen.Baza:Ogrzej łyżkę oleju do smażenia i łyżeczkę oleju sezamowego i podsmaż na tym czosnek i imbir, na średnim ogniu (pilnuj, by czosnek nie przypiekł się za mocno). Dodaj 1/2 filiżanki pasty miso, 1/4 filiżanki sosu sojowego, i łyżkę stołowa rosołu z kostki. Dodaj do smaku papryczki albo chili, sol i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.Makaron:Ogólnie należy po prostu przyrządzić go według przepisu, z tym jednak, ze powinien być trochę twardy. Po ugotowaniu przełóż do sitka i przelej gotującą się woda (nie ta z garnka). Odsącz przez kilka minut.
Potrzebne przybory:
Mózg.
Jak podawać?
Przybranie:Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezpośrednio do miseczek z zupa. Na zakończenie wrzuć do każdej miseczki posiekana zielona cebule, wakame albo shiitake.
Uwagi:
Makaron:No oczywiście powinien być japoński ramen, ale jeśli takiego nie ma, pasuje nawet taki polski, oby był bardzo cienki i długi. Można też użyć tego makaronu z zupek błyskawicznych, ale to w ostatecznej ostateczności.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | mateusz20001 |