Składniki:
1/2 l. mleka, 1 kostka margaryny, 6 dag drożdży, 7 łyżek cukru, 3 żółtka, 2 jajka, cukier waniliowy, 1,20 kg mąki.
Jak przyrządzić?
Mleko i margarynę roztopić. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru i dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka odstawić. Żółtka i jajka utrzeć z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do mleka dodać drożdże, żółtka, mąkę, szczypta soli. Wszystko dobrze wyrobić i wynieść na 1 godz. do zimna. Po godzinie wyrabiać rogaliki. Do środka można dać czekoladę. Rogaliki na blaszkach muszą podrosnąć i piec.
Potrzebne przybory:
Stolnica, wałek, garnek.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Autor | Ala |