Składniki:
3 1/2 szkl mąki, 7 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 1/4 kostki margaryny, 1 łyżka smalcu, 2 łyżki śmietany, 10 dag cukru pudru.
Placek biały:
7 białek, 3/4 szkl. cukru, 7 dag mąki ziemniaczanej, 7 dag mąki pszennej, 1/2 kostki margaryny - stopić, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao.Placek biały:Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie po łyżce mąki i margaryny i proszek do pieczenia.Wykonanie:Ciasto - powidło - kulki z ciasta ciemnego (28)- ciasto białe - starte ciasto wyjęte z lodówki.
Potrzebne przybory:
Stolnica, wałek, miska, trzepaczka, garnek, łyżka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Ala |