Składniki:
Śmietana 18% lub jogurt naturalny, majonez, czosnek - ilość ząbków jak kto lubi, Delikat do mięs Knorra, bazylia, ew. sól.
Jak przyrządzić?
Mieszamy śmietanę z majonezem do uzyskania zadowalającej gęstości, mniej więcej pół na pół, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Jak kto lubi, ale pamiętajcie, że z upływem czasu czosnek staje się ostrzejszy w potrawie! Do tego szczypta bazylii i Delikat do mięs.
Jak podawać?
Najlepiej miseczkę z sosem ustawić na środku dużego talerza, po obrzeżach układamy marchewkę.
Uwagi:
Sosik wyśmienity:) przynajmniej 10 osób pyta mnie o przepis po każdym spotkaniu towarzyskim, pasuje rewelacyjnie do chipsów, paluszków i wszelkich podgryzaczy - marchewki pokrojonej w słupki. Zazwyczaj, gdy podaje małe kanapeczki, goście po prostu maczają je w moim sosie.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 3 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Zamootana |