Składniki:
Opakowanie wędzonego łososia 200g, ser feta, czarne oliwki, sałata lodowa (może być rzymska bądź strzępiasta, jak kto lubi).
Sos czosnkowo-koperkowy:
jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól, pieprz do smaku.
Ciasto naleśnikowe:
szklanka mleka, 2 jajka, ok. 8 łyżek mąki, łyżka wody gazowanej, szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Usmażyć naleśniki. Po wystudzeniu posmarować serkiem feta. Jeśli serek jest za słony można go rozmieszać z odrobiną jogurtu naturalnego. Następnie układać plastry łososia i zwinąć naleśnik w rulon, odkroić suche końcówki. Sałatę porwać na kawałki i ułożyć na talerzu. Naleśnik z serkiem i łososiem ciąć ukośnie na ok. 4-6 kawałków. Poukładać np. w formie kwiatu albo rzędami. Posypać pokrojonymi czarnymi oliwkami i polać sosem. Smacznego :-)
Jak podawać?
Na dużym talerzu, półmisku, każdy sam sobie nakłada pożądaną porcję łososia i sałaty.
Uwagi:
Ostrożnie z solą.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mirecha |