Składniki:
1 duża cebula, 1 duża marchew, połowę małej kapusty czerwonej, 250 g ugotowanych startych buraczków, puszka czerwonej fasoli, kości na wywar, smalec, parę ziemniaków, śmietana, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ugotować wywar mięsny (po wyparowaniu części wody ma być go ok 1,5 litra). Cebulę i kapustę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na tarce. Na ok. łyżce smalcu smażyć najpierw parę minut cebulę, dodać marchew i chwilę smażyć, po czym dodać kapustę i na końcu buraczki. Wszystko razem smażyć ok 5, 10 minut. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa ma być gęsta. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Na sam koniec dodać fasolkę z puszki i jeszcze chwilkę gotować. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy zupa będzie już w talerzu dopiero dodać do niej łyżkę śmietany. Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | martaaa |