Chłodnik - zupa krem z awokado

Przepis kulinarny

Składniki:

2 dojrzale średniej wielkości awokado, bulion (kostka rosołowa warzywna) - ok. 1 litra, 2 cytryny, zielone lub żółte curry, śmietana słodka deserowa.

Jak przyrządzić?

Gotujemy bulion, odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut (można to zrobić też poprzedniego dnia) w każdym razie musi być zimny. Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę i wrzucamy do blendera - miksujemy dodając bulionu, cały czas zachowując postać zupy kremu, dodajemy pół słoika curry (można też smakowo więcej lub mniej, po prostu próbujemy) i wyciśnięty sok z całej cytryny bez pestek, oczywiście wylewamy do miski szklanej i wstawiamy do lodówki albo od razu podajemy.

Potrzebne przybory:

Blender, garnek, miska, salaterki, łyżka.

Jak podawać?

Do salaterki nalewamy zupę, musi mieć konsystencję kremu, na wierzch dajemy łyżkę śmietany i plasterek cytryny ze skórką. Wygląda pięknie a smakuje jeszcze lepiej.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćmała
Przybliżony koszt15 zł
AutorMarza

Chłodnik - zupa krem z awokado: Podobne przepisy

Chłodnik - zupa krem z awokado: wypróbuj również

Powiązane Tematy