Składniki:
2 dojrzale średniej wielkości awokado, bulion (kostka rosołowa warzywna) - ok. 1 litra, 2 cytryny, zielone lub żółte curry, śmietana słodka deserowa.
Jak przyrządzić?
Gotujemy bulion, odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut (można to zrobić też poprzedniego dnia) w każdym razie musi być zimny. Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę i wrzucamy do blendera - miksujemy dodając bulionu, cały czas zachowując postać zupy kremu, dodajemy pół słoika curry (można też smakowo więcej lub mniej, po prostu próbujemy) i wyciśnięty sok z całej cytryny bez pestek, oczywiście wylewamy do miski szklanej i wstawiamy do lodówki albo od razu podajemy.
Potrzebne przybory:
Blender, garnek, miska, salaterki, łyżka.
Jak podawać?
Do salaterki nalewamy zupę, musi mieć konsystencję kremu, na wierzch dajemy łyżkę śmietany i plasterek cytryny ze skórką. Wygląda pięknie a smakuje jeszcze lepiej.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | mała |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Marza |