Składniki:
500 g twarogu na sernik, 5 jajek, 20 g masła, kubeczek śmietany 30/36%, torebka budyniu waniliowego bez cukru, 200 g cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, kilka kropel aromatu waniliowego, rodzynki (dużo), szczypta soli, masło do posmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Nastawiamy piekarnik na wysoką temperaturę. Do miski wrzucamy ser, żółtka jajek (z białek ubijemy pianę), śmietanę, roztopione i przestudzone masło, śmietanę i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie, aż nie będzie grudek. Dodajemy rodzynki, mieszamy. Spód i boki tortownicy smarujemy masłem. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy do masy serowej i znów mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut w wysokiej temperaturze, następnie zmniejszamy gaz i pieczemy jeszcze ok 20 minut. Sernik jest gotowy, gdy boki są bardzo mocno przyrumienione a na wierzchu masy powstają pęknięcia.
Potrzebne przybory:
Piekarnik, miska, tortownica, głowa na karku.
Jak podawać?
Na talerzyku z widelczykiem - wersja na imieniny cioci lub do ręki na drogę do szkoły/pracy - wersja dla każdego.
Uwagi:
Sam sernik jest pyszny ale można go uwieńczyć polewą np czekoladową albo bezą ubitą z białek z dodatkiem cukru pudru i soku z wiśni czy truskawek. W ostatnim przypadku ciasto należy po upieczeniu wyjąć z piekarnika, kiedy trochę opadnie ułożyć bezę i włożyć na kilka minut do piekarnika nastawionego na niską temperaturę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 - 12 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Prawdziwa Martana |