Składniki:
mięso mielone wołowo - wieprzowe ok 30 dkg, 1 duża cebula, 4-5 ząbków czosnku, 12-14 płatów makaronu lasagne, świeże pomidory (ok. 6-8 zależnie od wielkości), bazylia, oregano, majeranek, mąka (2 łyżki), masło (2 łyżki), około 150 ml mleka, ser żółty, najlepiej parmezan.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie z solą i oliwą około 3 min (wg instrukcji z opakowania), wyciągamy na sito, przelewamy zimną wodą, osączamy, najlepiej pojedynczo - nie sklejają się wtedy. Pomidory wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą, żeby skórka łatwiej odchodziła, następnie po około 4-5 minutach obieramy, wykrawamy twarde elementy szypułek, kroimy w kostkę. Drobno posiekaną cebulę smażymy na złoto, dorzucamy pomidory i przez około 20 minut trzymamy na małym ogniu, do momentu aż pomidory utworzą sos. Następnie smażymy mięso z dodatkiem wyciśniętego czosnku, bazylii, oregano i majeranku. Kiedy mięsko jest już miękkie i usmażone, dodajemy sos pomidorowy i dusimy jeszcze około 5-10 minut, przyprawiamy do smaku. Jeśli sos nie ma wyraźnego smaku pomidorów, polecam dodanie do niego Fix Knorr do spaghetti. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy - rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę, mieszamy do uzyskania złoto - brązowego koloru, dodajemy mleko ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. W naczyniu żaroodpornym układamy wszystkie składniki na zasadzie przekładańca. Czyli - makaron, sos boloński, ser, beszamel, makaron, sos boloński... itd. Całość zapiekamy w temp 200 stopni przez około 30 min.
Uwagi:
Zamiast parmezanu można użyć dowolnego sera, podobnie jest z naczyniem żaroodpornym - można użyć kamionkowego, lub zwykłej blachy do pieczenia ciasta i folii aluminiowej. Polecam i smacznego.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Autor | mk |