Składniki:
Pierś z kurczaka ok. 500 g. Warzywa: mieszanka warzyw chińskich ok. 500g. Ryż brązowy (lub basmati) ok. 200 g tj. 2 saszetki ryżu. Przyprawy: curry, słodka papryka, pieprz Cayenne. Olej. Pomidory 4 szt. + cebula 1 szt.
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w małe kawałki, wrzucić do miski. Wymieszać ok. 2 – 3 łyżki oleju z przyprawami (curry – ok. ½ łyżeczki, papryka czerwona ½ łyżeczki, pieprz Cayenne – na czubku łyżeczki; uwaga: jeśli lubimy potrawy pikantne pieprzu możemy dać więcej). Olej wlać do kurczaka, wymieszać, wstawić do lodówki na ok. 30 min. Następnie wrzucić kurczaka na rozgrzaną patelnię wraz z olejem i przyprawami (na patelni nie wylewać już oleju). Podsmażyć z obu stron, dodać warzywa (mieszankę chińską), podlać wodą, całość dusić ok. 10 min. W międzyczasie ugotować ryż. Na koniec wymieszać ryż z kurczakiem i warzywami. Podawać z surówką z pokrojonych pomidorów z cebulką.Danie idealnie komponuje się z pomarańczowym Żywiec Zdrój Smakołyk!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Porcje | 4 |
Autor | EDYTAEURO2009 |