Składniki:
6 średnich ziemniaków, 500g fasolki szparagowej(zielonej), 1 ząbek czosnku (lub dwa wedle uznania), 1/4 szklanki oleju z oliwek, 4 łyżki octu balsamicznego (lub jak kto woli może być sok z cytryny), szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy, gotujemy na parze do miękkości. Fasolkę obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy warzywa, ziemniaki kroimy na cztery, fasolkę na pół jeżeli jest bardzo długa, a jak nie to można zostawić w całości. Przygotowujemy sos: do szklanki wlewamy olej i ocet lub sok z cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i trochę soli, mieszamy i polewamy nim sałatkę. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
Uwagi:
Jeżeli ktoś woli, to czosnek może pokroić w cieniutkie plasterki zamiast przeciskać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | dana |