Składniki:
1 łyżka cukru pudru, 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 g świeżych drożdży, 215 ml letniej wody, 450g zwykłej mąki, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Umieścić cukier i drożdże w miseczce, dodać 90 ml wody, wymieszać i odstawić w miejscu wolnym od przeciągu, jeśli drożdże nie utworzą bąbelków po ok. 5 minutach, wyrzucić i zacząć od nowa. Wymieszać mąkę i sól w misce. Dodać oliwę z oliwek, pozostałą wodę i rozrobione drożdże. Mieszać aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję, przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiać przez 8 minut, w razie potrzeby dodać trochę mąki - ciasto ma być miękkie a nie klejące lub suche w dotyku. Ugniecione ciasto odstawić w misce, pod przykryciem, w miejscu wolnym od przeciągów na 1-1,5 godz.
Uwagi:
Ciasto można już wykładać na blachę po 20 minutach, my nigdy nie czekamy :) Od kiedy moja mama dostała książkę z tym przepisem ani w moim domu, ani tych którzy go znają nie zamawia się już pizzy. Dodatki wedle uznania. Spód proponuję smarować sosem zrobionym z pomidorów w puszcze z cebulką, smażonych na patelni z dodatkiem ulubionych przypraw.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | madzienkas |